وزیر نفت در هفدهمین نشست ستاد راهبری جهش تولید با اشاره به مشکلات موجود در تامین مالی واحدهای پتروشیمی از راه اندازی صندوق حمایت از طرح های پتروشیمی خبرداده است که واکنش های مختلفی را در پی داشته است.
به گزارش گلستان ما، وزیر نفت در هفدهمین نشست ستاد راهبری جهش تولید با اشاره به مشکلات موجود و تعطیلی برخی از واحدهای پتروشیمی در پایین دست گفت: حجم فروش به واحدهای پاییندستی پتروشیمی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافته است که این موضوع نشاندهنده تعطیل بودن این واحدها است.
وی با اشاره به اینکه طرحهای پیشران صنعت پتروشیمی در چهار زنجیره متانول، پروپلین، اتیلن و بنزن تعریف شده و در حال تبدیل شدن به سند است، یادآوری کرد: البته سرمایهگذاری این طرحها بهعهده بخش خصوصی است، اما لازم است بخش خصوصی را برای اجرای این طرحها تشویق و تحریک کنیم، زیرا سبب فعال شدن بخش پاییندستی میشود.
تلاش ژنرال برای تأسیس صندوق مالی در واپسین سالهای عمر دولت
زنگنه ادامه داد: برای این منظور باید صندوق حمایت از توسعه طرحهای پیشران و پاییندستی پتروشیمی همانند صندوق نوآوری و پژوهش نفت تأسیس شود و با مواردی همانند کاهش نرخ سود، ضمانت بازار، تضمین لیسانس و... به آنها کمک کنیم.
این گفته زنگنه موجب شد تا رسانه های مختلف در باره ایجاد صندوق حمایت از طرح های پتروشیمی واکنش های مختلفی نشان دهند به طوریکه عدهای از رسانهها اعلام کردند در سال اخر فعالیت دولت، وزارت نفت به دنبال ایجاد حیاط خلوت برای مدیران خود است که بعد از سال 1400 می خواهند در آنجا فعالیت کنند.
فارغ از این واکنش بررسیهای خبرنگار گروه اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا نشان می دهد تشکیل صندوق های حمایتی از جمله صندوق پروژه یکی از روش های تامین مالی است که معمولا دولت ها به منظور حمایت از بخش خصوصی راه اندازی میکنند.
بنابراین باید گفت صندوق پروژه یکی از انواع صندوقهای تامین مالی است که تامین مالی پروژهای مشخص را فراهم میکند؛ در واقع، صندوق پروژه با کسب مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار تاسیس میشود و بستری برای جمع آوری سرمایه خرد از عموم و تخصیص آن به پروژه تعریف شده در اساسنامه صندوق است.
این صندوقها پس از بررسی علمی پروژهها و طرحهای اقتصادی مختلف پروژهای خاص را انتخاب کرده و فرآیند تامین مالی را آغاز میکنند. صندوق های پروژه وجوه سرمایه گذاران را جمع آوری کرده و به ساخت و بهره برداری پروژههای تولیدی مختلف تخصیص میدهند.
در این حالت مدیریت و مسئولیت تمامی امور پروژه در طول دوران ساخت و بهره برداری به عهده شرکتی است که برای اجرای پروژه مورد نظر تشکیل میشود و تحت نظارت نهادها و ارکان قانونی فعالیت میکند. در صندوق پروژه معمولا سرمایه گذاری ها در قالب پروژه هایی مانند تبدیل نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی – پتروشیمی – احداث کارخانه و نیروگاه و … شکل میگیرد.
صندوق های پروژه طبق اساسنامه ابتدا به شکل یک شرکت سهامی خاص با نام شرکت پروژه فعالیت خود را آغاز میکنند، و پس از تکمیل پروژه بصورت یک شرکت سهامی عام در بورس یا خارج از بورس ارائه میشوند.
بعد از عرضه سهام این شرکت فعالیت صندوق تمام میشود و سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی که منابع مالی پروژه را تامین کردهاند به نسبت میزان سرمایه گذاری خود در سهام شرکت مربوطه شریک میشوند.
برای شروع فعالیت صندوق پروژهای ابتدا باید طرح توجیهی پروژه و ارکان آن مشخص شود. مرحله بعد کسب مجوز تاسیس از سازمان بورس است و پس از آن باید شرکت نزد مرجع ثبت شرکتها ثبت شود.
این گزارش حاکی است برای نخستین بار موضوع ایجاد صندوق پروزه در زمان مدیریت مرضیه شاهدایی بر شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطرح شد به طوریکه وی پس از امضای قرارداد برجام به دنبال تامین مالی پروژه های نیمه کاره پتروشیمی از این طریق بود که تاکنون نیز نتیجه نیافته است.
لازم به ذکر است لزوم ایجاد این صندوق ها به این دلیل است که عملا دولت نمی تواند به دلیل انکه مجتمع های پتروشیمی به بخش خصوصی واگذار شده است در تامین مالی این پروژه ها مشارکت داشته باشد.
انتهای پیام/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد